Scoretracking in en buiten stadia: Een blik in de geschiedenis

Een oude manier van de score bijhouden tijdens een wedstrijd

Ontdek de evolutie van score bijhouden in de sport

Fans optimale kansen geven tot fan-beleving en de score fair bijhouden en weergeven is onze missie. Scoretracking is immers waar het om draait bij de sportievelingen en hun fans. Wij bij DLC SportSystems zijn altijd geïnteresseerd om te weten te komen hoe er technologische sprongen vooruit werden gemaakt in de sportgeschiedenis en wie hierin voortrekkers waren.

Oorsprong

Het concept van het bijhouden van scores dateert al van voor de georganiseerde sport en gaat terug tot oude spellen en wedstrijden. Bij de Olympische spelen, die tussen 776 voor Christus tot 393 na Christus om de 4 jaar werden gehouden in Olympia (nu Griekenland) was er reeds sprake van het aanduiden van de winnaar. Wie de winnaar was werd gedeeld met het aanwezige publiek. Ook bij de andere Panhelleense Spelen in die tijd waren er verschillende wedstrijden en mannelijke sporters die deelnamen.

Reeds vanaf de beginperiode van deze Olympische Spelen in Olympia waren er jurytafels om de winnaars van onder andere een loopwedstrijd van 190 meter, het verspringen en het boksen aan te duiden. Er zal wel nog geen sprake zijn geweest van scoretracking maar eerder van het uitroepen van de winnaar. De krans krijgen was het ultieme bewijs dat je gewonnen had toen.

De eerste scoretracking en herkenbare scoreborden

De eerste scoretracking en herkenbare scoreborden ontstonden echter in de 19e eeuw en vielen samen met de opkomst van georganiseerde sportbonden en de behoefte aan gestandaardiseerde methoden om scores fair bij te houden. Een van de vroegst bekende scoreborden werd gebruikt bij cricketwedstrijden in Engeland in de 19e eeuw.

Handmatige scoreborden:

De vroege scoreborden waren vaak rudimentair en bestonden uit handmatig bediende panelen die de score weergaven met behulp van cijfers of symbolen. Ze stonden meestal op prominente plaatsen zodat toeschouwers het verloop van de wedstrijd gemakkelijk konden volgen.

In de late 19e en vroege 20e eeuw werden handmatige scoreborden steeds gebruikelijker in verschillende sporten, waaronder honkbal, basketbal, voetbal en tennis. Deze scoreborden werden meestal met de hand bediend, waarbij clubverantwoordelijken de scores en andere relevante informatie bijwerkten met behulp van flipkaarten, mechanische wijzerplaten of krijtborden. De echte scoretracking was geboren.

Fans buiten het stadion informeren

Ook fans die niet aanwezig konden zijn op de sportwedstrijden wilden de score en het verloop van de wedstrijd heel graag volgen. Voor de opkomst van internet was het volgen en doorgeven van score updates van sportwedstrijden een ware kunst, vaak met behulp van inventieve methoden die de betrokkenheid van fans vergrootten. Voordat wedstrijden op de radio werden uitgezonden, konden fans zich buiten krantenredacties verzamelen om wedstrijden te volgen. De score updates werden weergegeven met behulp van lichten en eenvoudige afbeeldingen op borden die werden bediend door werknemers die telegrafische berichten ontvingen van de plaats van de wedstrijd. Bij World Series-wedstrijden verzamelden zich soms meer dan 10.000 mensen voor deze scoreborden. Later werden score updates niet alleen getoond, maar ook op een meer levendige manier doorgegeven. Een opvallende manier was door de score updates via radio-uitzendingen voor te lezen. Deze stemmen, vaak met achtergrondgeluiden om de sfeer van de stadia over te brengen, gaven luisteraars het gevoel dat ze bij de actie waren. Een van de meest opmerkelijke stemmen die scores voorlas, was die van Ronald Reagan. Ja, de voormalige president van de VS was niet enkel acteur tijdens zijn pre-president leven. Hij was een tijdlang één van de radio-stemmen die luisteraar-fans op de hoogte bracht van de score updates en zo een sprekend scorebord was. Wij hebben een zwak voor technologie en voor mensen die vol overgave geloven in de mogelijkheden van technologie. Mensen die jaren investeren in het experimenteren, het zoeken naar mogelijkheden en dit uitermate uittesten. Mensen die nieuwe paden durven bewandelen en ervoor gaan, daar hebben we bewondering voor. Arthur Irwin is zo één iemand. Hij zou het eerste elektronische scorebord uitgevonden hebben. Al in 1901 verzamelden voetbalfans zich in een sportclub in New York om wedstrijden in het hele land te volgen op zijn scorebord. Er wordt aangenomen dat hij het brein is achter het scorebord dat Harvard in 1893 onthulde. Over de uitvinding van het scorebord van George Coleman weten we meer. Vanaf 1913 werd zijn scorebord in Washington DC in het National Theater gebruikt om score updates tijdens de wedstrijd te geven. Dit scorebord was een technologisch wonder, bestaande uit maar liefst 6000 meter aan bedrading en 400 stereopticon-dia's, elk met een elektrische lamp. Vijf mannen waren nodig om het immense bord te bedienen, waaronder de telegraafoperator die het verslag vanaf het veld ontving.

Een beeld van theater Coleman

Dit illustreert de tijdloze behoefte van mensen om betrokken te zijn bij sport en competitie, met de technologische middelen die op dat moment beschikbaar zijn of die op dat moment mogelijk worden gemaakt door innovators.

Eerste Elektronische Scoreborden in de stadia

In 1908 ontwikkelde George Baird uit Chicago een elektrisch honkbalscorebord dat ‘ballen’, ‘slag’ en ‘uit’ opnam. Hoewel de uitvinding van Baird werd getest door de twee Major League clubs van Boston, sloeg het niet meteen aan in de hele competitie. Team eigenaren waren terughoudend met het verstrekken van informatie aan fans uit angst dat dit ten koste zou gaan van de verkoop van scorekaarten. Het elektrische scorebord betekende wel een verschuiving in de beleving van de wedstrijd in stadions en arena's. De volgende jaren werd er veel van zijn innovatie overgebracht naar de scoreborden in de stadia. De opstellingen met spelersnamen en -nummers werden vanaf dan weergegeven en niet enkel de score updates en score eindstand. Een mooi voorbeeld van een manueel scorebord uit de Verenigde Staten is het “groene monster” uit het Fenway Park in Boston. Toen het scorebord in 1934 werd toegevoegd, stond het voor hoogstaande technologie, met gekleurde lampjes om ballen en slag aan te geven.

Een beeld van hoe de score in het honkbal

In 1947 werd er morsecode in het scorebord aangebracht. Eigenaar Tom Yawkey, die 44 seizoenen lang eigenaar van de club was, liet Mr and Mrs Yawkey in morse aanbrengen als blijvende herinnering. Tot op vandaag werken ze met dit scorebord als nostalgie. Soms hindert dit de wedstrijd zoals vorige zomer toen een bal in een lamp werd geslagen. Geïnteresseerden kunnen dit artikel hier lezen.

In 1950 onthulden in de Verenigde Staten de Yankees een elektrisch scorebord dat het team "het meest efficiënte scorebord ooit gebouwd” heette. Voor het nieuwe scorebord van de Yankees waren er in plaats van 5 maar 2 mannen meer nodig. En het scorebord kreeg reeds een niet-verblindende emaille-bekleding. Voor het seizoen van 1959 voerden de Yankees nog een upgrade door en installeerden het eerste scorebord met een veranderbaar berichtenscherm. De New York Times noemde het nieuwe scorebord "het elektronische wonder". Over dit en latere “electronic miracles” en hun technologische vernieuwers hebben we het in één van onze volgende artikels.

Wil je meer weten over welke technologie wij nu inzetten en met welke innovatieve technologieën wij bezig zijn? Neem een kijkje op deze site of contacteer ons. [email protected]