Jeugdtrainers gevraagd

Jeugdtrainer geeft uitleg aan zijn ploeg op het veld

De goesting om te sporten en om dit in clubverband te doen neemt toe. Steeds meer mensen realiseren zich dat sporten niet alleen gezond is, maar ook leuk kan zijn. In Vlaanderen is 31% van de volwassenen lid van een sportclub. In 2022 was dit nog 28%. Voor de kinderen en jongeren is lid worden van een sportclub bijna essentieel om hun sportieve vaardigheden te ontwikkelen. Toch ziet Vlaanderen de wachtlijsten bij de sportclubs aangroeien. Nu de campagnes om meer te sporten aanslaan, hebben we te kampen met een ledenstop of wachtlijsten. Voetbalclubs, basketbalclubs, tennisclubs, atletiekclubs, volleybalclubs en gymnastiekclubs. Velen van hen hebben wachtlijsten. Het vinden van voldoende jeugdtrainers is voor veel van deze clubs een uitdaging. 4 op de 10 clubs moet elk jaar op zoek naar nieuwe trainers. Dat is best veel. Het vrijwilligersleven staat overal onder druk. Vaak wordt gezegd dat jongeren te veel keuzes hebben, maar ook organisaties buiten de sportsector die op vrijwilligers vertrouwen, ondervinden een tekort aan vrijwilligers.

Er zijn verschillende redenen voor dit tekort.

Wat zeker ook bijdraagt aan het tekort is de manier waarop de jeugdtrainers hun trainersjob kunnen uitvoeren. Clubs hebben zelf mogelijkheden om de functie van jeugdtrainer aantrekkelijker te maken.

  • Sportclubs beperken de groepsgrootte om kwalitatieve trainingen te waarborgen.
  • Clubs met stabiel management en goede ondersteuning hebben minder moeite om jeugdtrainers te vinden. Professioneel clubbeheer vermindert de administratieve last voor jeugdtrainers. Hoe professioneler het clubbeheer is, hoe minder een jeugdtrainer zelf excels in elkaar moet boksen, zelf moet zitten bellen en mailen naar leden of truitjes wassen. Met een goede omkadering kunnen de jeugdtrainers zich concentreren op hun kerntaak: het begeleiden van jonge sporters.
  • Clubs die de boot met de technologie niet missen, hebben vaak een voetje voor en voelen minder het tekort aan jeugdtrainers. Technologische ondersteuning helpt trainers om jonge sporters beter te begeleiden en stimuleert hun enthousiasme.

Jeugdtrainer geeft uitleg aan het tactical screen van DLC SportSystems

Technische tools voor clubs en trainers

Net dat willen we met DLC SportSystems mee helpen waarmaken. Clubs en trainers technische tools geven om de jonge sporters beter te kunnen trainen. Daar gaat het volgens ons om. Door het gebruik van moderne technologieën, zoals opnames en videoanalyse, kunnen sportieve prestaties worden gemeten en verbeterd waardoor je de trainers excellente tools in handen geeft. Als jeugdtrainers zich kunnen bezighouden met hun kerntaak én daarin technologisch ondersteund worden, stijgt de kans dat zowel hun engagement als dat van de jonge sporters een duurzaam karakter krijgt. Omdat het een én-én-verhaal is, zetten we daarom in op het vergemakkelijken van het beheer van de club én op het technisch-sportieve luik. En omdat we willen dat elke amateurclub voor ploegsporten met de opname- en analysetools aan de slag kan, hebben we ervoor gezorgd dat sponsors mee aan boord komen en de gehele club vooruit wordt gestuwd.

Wil je weten hoe wij jullie werking kunnen ondersteunen om trainers technisch te omkaderen? Neem gerust contact op via DLC SportSystems-website.