Hoe bepaal je de juiste grootte voor je LED Scherm

Een sfeerfoto met een LED-board.

In de wereld van digitale displays en visuele communicatie is de grootte van een LED-scherm een cruciale factor die het succes van je boodschap bepaalt. Of je nu reclame maakt, informatie deelt, of gewoon de aandacht wilt trekken, het kiezen van de juiste schermgrootte is van het grootste belang. In dit artikel duiken we dieper in op hoe je de ideale grootte voor je LED-scherm bepaalt, rekening houdend met verschillende variabelen en overwegingen.

 1. Het Doel van het Display

  Het begint allemaal met het definiëren van het doel van je LED-scherm. Wat wil je bereiken? Wil je je merk promoten, producten verkopen, informatie verstrekken of entertainen? Het doel van je display beïnvloedt rechtstreeks de grootte die je moet kiezen. Laten we enkele scenario’s bekijken:

  Merkenpromotie: Als je hoofddoel het vergroten van merkbekendheid is, wil je waarschijnlijk een groter scherm dat opvalt en de aandacht trekt.

  Productverkoop: Bij het tonen van producten of aanbiedingen is het belangrijk dat je LED-scherm groot genoeg is om productdetails duidelijk weer te geven, maar niet zo groot dat het overweldigend wordt.

  Informatieverschaffing: Voor informatiedisplays zoals vertrektijden op een treinstation, moet de grootte worden aangepast aan de leesbaarheid op verschillende kijkafstanden.

  Entertainment: Bij het tonen van video’s of visuele kunstwerken wil je misschien een scherm dat groot genoeg is om de impact van de content te vergroten.

  Een foto van werken aan een LED-board.

 2. Kijkafstand en Kijkduur

  De kijkafstand, oftewel de afstand tussen het publiek en het LED-scherm, is een cruciale factor bij het bepalen van de grootte. Het heeft invloed op hoe duidelijk de inhoud kan worden gezien en begrepen. Over het algemeen geldt: hoe groter de kijkafstand, hoe groter het scherm moet zijn om effectief te zijn.

  Grote Kijkafstand: Als je doelgroep zich verder van het scherm bevindt, zoals bij displays langs snelwegen, heb je een aanzienlijk groter scherm nodig. Hier zijn LED-reclamemasten van +50 m² niet ongewoon.

  Kleine Kijkafstand: Voor displays op ooghoogte, zoals in een winkelcentrum, is een kleiner scherm voldoende omdat het publiek dichterbij staat.

  De kijkduur is ook belangrijk. Als mensen slechts kort naar je scherm kijken (bijvoorbeeld bij een snelwegreclame), moet je boodschap snel en beknopt zijn, ongeacht de schermgrootte.

 3. Beeldmateriaal en Resolutie

  Het soort beeldmateriaal dat je wilt tonen, bepaalt mede de schermgrootte. Als je gedetailleerde afbeeldingen of tekst wilt weergeven, heb je een scherm met voldoende resolutie nodig. Een klein scherm met een hoge resolutie kan soms effectiever zijn dan een groot scherm met een lagere resolutie.

  Tekst: Als je van plan bent om veel tekst weer te geven, moet je zorgen voor een schermgrootte en resolutie die leesbaarheid garandeert op de verwachte kijkafstand.

  Afbeeldingen en Video’s: Voor visueel materiaal zoals afbeeldingen en video’s is een scherm met levendige kleuren en scherpe details essentieel. Dit kan resulteren in een groter scherm om de gewenste impact te bereiken.

 4. Budgettaire Overwegingen

  Uiteraard speelt het budget een cruciale rol bij het bepalen van de schermgrootte. Grotere LED-schermen zijn duurder, niet alleen qua aanschaf, maar ook qua operationele kosten zoals stroomverbruik. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen je budget en de gewenste grootte.

 5. Omgevingsfactoren

  Overweeg de omgeving waarin je LED-scherm wordt geplaatst. Zal het scherm buiten worden gebruikt, waar het blootstaat aan weersinvloeden? Moet het scherm worden beschermd tegen vandalisme? Deze factoren kunnen invloed hebben op de keuze van de schermgrootte en het type behuizing.

 6. Interactie en Publieksbetrokkenheid

  Denk na over de gewenste mate van interactie met je publiek. Als je van plan bent om interactiviteit toe te voegen, zoals aanraakschermen, moet je rekening houden met de fysieke ruimte voor interactieve elementen.

 7. Flexibiliteit en Toekomstbestendigheid

  Het is ook slim om te denken aan toekomstige behoeften. Als je verwacht dat je boodschap in de toekomst zal groeien, kan het verstandig zijn om een scherm te kiezen dat kan worden uitgebreid of aangepast.

  Een sfeerfoto met een LED-board voor de toekomst.

Het bepalen van de juiste grootte voor een LED-scherm is een nauwgezette taak die rekening houdt met meerdere variabelen. Het doel van het display, de kijkafstand, het beeldmateriaal en het budget spelen allemaal een rol. Het is essentieel om een evenwicht te vinden tussen deze factoren om ervoor te zorgen dat je boodschap effectief en impactvol wordt overgebracht.

Of je nu een imposant reclamedisplay langs de snelweg wilt of een informatiescherm in een winkelcentrum, de grootte van je LED-scherm is een cruciale overweging die het succes van je visuele communicatie bepaalt. Neem de tijd om alle bovengenoemde factoren zorgvuldig te overwegen en zoek naar een oplossing die perfect past bij je doelen en behoeften.